dimecres, 26 de febrer del 2014

TEMA 6 ELS CANVIS EN EL RELLEU DE LA TERRA.

COMENCEN AMB LA LECTURA D'UNS TEXTOS PER INTRODUÏR EL TEMA.

LA DINÀMICA INTERNA DE LA TERRA.

    " L'1 de setembre, entre les nou i les deu de la nit, la Terra es va obrir de sobte prop de Timanfaya. Una enorme muntanya es va elevar del si de la terra i de l'apex s'excampaven flames que van continuar cremant durant dènou diez. Pocs diez després un nou abisme es formà i un torrent de lava es va precipitar sobre Timanfaya, sobre Rodeo i sobre una part de Mancha Blanca. La lava s'estengué, al principi amb tanta rapidesa com l'aigua, però aviat la velocitat va minvar i no corria més que com la mel. Però el 7 de setembre la massa de lava va destruir en un instant els llogarets de Maretas i de Santa Catalina. L'1 de setembre la lava es precipità sobre Mazo, va incendiar i cobrir tot aquest poblat i va continuar fins al mar, corrent sis diez seguits amb un soroll espantós i formant vertaderes cascades. Una gran quantitat de peixos morts sobrenadaven a la superficie del mar.
 
    Així va descriure Andrés Lorenzo Curbelo, capellà de Yaiza, l'erupció que en 1730 va canviar de dalt a baix l'aspecte de l'illa de Lanzarote, a l'arxipèlag canari. Aproximadament un quilòmetre cúbic de lava va ser expulsat a la superficie terrestre en pocs dies, que va colgar diverses poblacions i modificà dràsticament el paisatge.
 
    Les roques ens permeten veure que en el passat va haver-hi erupcions volcàniques, milers de vegades més violentes que aquesta, en diferents llocs de la Terra. El nostre planeta posseeix una colossal quantitat d'energia dins seu, capaç de desplaçar els continents, alçar muntanyes, produïr terratrèmols i desencadenar l'activitat volcánica."

 

 


 
Contesta a les preguntes següents:
 
a) Busca el significat de les següents paraules i escriu-lo: ápex, abisme, torrent, lava, erupció, arxipièlag, dràsticament.
 
b) Busca i situa sobre un mapa on es trova Lanzarote.
 
b) Escriu resumidament el que has llegit en el text.
 
c) Busca información sobre com es diuen les tres capes que formen la part sòlida del nostre planeta.
 
d) A l'interior de la Terra les roques es troben a temperaturas molt elevades. Com es manifesta aquesta calor en la superficie?
 
e) Qué és el focus sísmic d'un terratrèmol?
 
f) En què consisteix un sistema d'alerta primerenca (SAP)?


 

 
 


 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada