divendres, 28 de febrer del 2014

Dinàmica externa del planeta

Aquest és el segon text que has de llegir per introduïr el tema 6, després has de fer les activitats proposades:

   Durant el segle XVIII es va intentar trobar una explicació per a la presència d'uns enormes blocs de pedra que reposaven abandonats en diversos llocs de l'Europa central i Amèrica del Nord. La seua composició era molt diferent de les roques del voltant, i en molts casos jeien enmig d'una plana, amb evidents signes d'haver sigut portats fins allà des de molt lluny, però quin mecanisme podia explicar el desplaçament d'aquells blocs de moltes tones de pes al llarg de centenars de quilòmetres?

   L'any 1803, el matemàtic i naturalista John Playfair, a l'hora de resumir les investigacions va fer referència a les glaceres actuals. "Quant al transport de grans masses rocoses, les màquines més poderoses que utilitza la natura, són les glaceres, aquests rius de gel en moviment perpetu. La quantitat i les dimesions immenses de les roques que transporten han sigut contemplats amb sorpresa per tots els observadors, i expliquen suficientment com es van poder posar en moviment aquells blocs de pedra."
   Playfair va posar així en evidència que, en un passat no molt llunyà, el gel havia recobert gran part d'Europa i de l'Amèrica del Nord, i havia transportat aquelles roques fins a la localització actual.

         

Activitats:

a) Fes un resum del text que acabes de llegir.

b) Descriu què és una glacera.

c)  Les glaceres són agents geològics. Busca i escriu el significat d'agent geològic i digues quins altres agents geològics a part de les glaceres coneixes.

d) D'on obtenen l'energia els agents geològics per a realitzar els treballs que realitzen?

e) Les enormes roques abandonades, anomenades "blocs erràtics", es troben en llocs on actualment no hi ha gel. Com han pogut ser portades fin ací?

f) Tots els agents geològics estan formats per aigua o aire en moviment? N´hi ha algun que puga modelar el paisatge en un lloc sense atmosfera, com la Lluna?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada