dijous, 10 d’abril del 2014

TEMA 7 L'ENERGIA

Llegueix el següent text i contesta a les preguntes:

ÉSSERS VIUS NUCLEARS

   La professora havia promés un 10 als tres millors treballs sobre l'energia i la vida. Ara els alumnes els exposaven a classe.
   Isidre havia demostrat que tots els éssers vius, directament o indirectament, viuen de l'energia solar que ens arriba per radiació.
   Josep explicava com els sistemes amb major temperatura cedeixen l'energia als altres en forma de calor, com el Sol a la Terra, i que d'aquest fluix d'energia s'alimenta tot, del del vent i els núvols als éssers vius, passant pels corrents marins.
   A Lluïsa li agradava la polèmica; volia demostrar que encara que s'apagara el Sol podria continuar havant-hi vida. No són semblants tots els tipus d'energia i no poden transformar-se unes energies en altres?
  El seu treball va alçar protestes, rialles i polèmica des del títol. "Quan es muiga el Sol fabricarem éssers vius nuclears". Sostenia que cap ésser viu ha pogut alimentar-se amb l'energia nuclear, però que l'ésser humà sí que podria. Amb ella fabriquem energia elèctrica, amb què podem il.luminar les plantes que fem créixer en hivernacles a temperatura controlada, amb aquestes plantes alimentaren als éssers vius...
   Pot l'energia nuclear mantindre la vida?



1.- Fes una redacció de al menys 75 paraules on expliques si creus que l'energia nuclear podria mantindre la vida  sense que hi haguera Sol.
2.- Josep parla sobre les condicions necessàries perquè un sistema material cedisca energia a un altre. Què són els sistemes materials? Com intercanvien energia?
3.- Es mencionen moltes energies: la solar, que sembla la clau de la vida, la dels éssers vius, l'elèctrica, la lluminosa, la geotèrmica... Hi ha moltes classes diferents d'energia.? Quines classes coneixes tu?
4.- Es dóna el fet que l'energia pot passar d'uns sistemes a uns altres; Josep diu que aquest fluix d'energia és la calor, però no explica com es transmet d'uns sistemes materials a uns altres. Què és la calor i com es propaga?
5.- Es diu també que la causa que el Sol cedisca calor a la Terra és que es troba a major temperatura. També Lluïsa menciona la temperatura, però: Què és la temperatura? Com es mesura?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada